Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Húsipari technikus
A szakma azonosító száma: 5 0721 05 09
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
- Érettségire épülő szakmai oktatás esetén érettségi végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Középvezetői feladatokat lát el a kis- és nagyüzemi húsipari-, baromfiüzemekben, illetve laboratóriumokban. Elvégzi a hús-, és baromfiipari alapanyagok minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát. Felügyeli a hús-, és baromfiipari termékek (előkészített húsok, vörösáruk, felvágottak, főtt –füstölt kolbászok, füstölt húsok, szárított – és érlelt kolbászok, szalámik) készítmények gyártását, minősíti a késztermékeket és működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségbiztosítási rendszert. Ismeri a halfeldolgozás technológiai folyamatait. Ismeri a hús- és baromfiiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Elvégzi a vágóállatok minőségi, mennyiségi átvételét. Ellenőrzi a szállítási dokumentációkat, rögzíti a dokumentáción szereplő adatokat az adatszolgáltatási és nyomon követési rendszerben.
- Végrehajtja a vágóállatok pihentetését, vágásra felhajtását, kábítás előtti szakszerű rögzítését. Az állatvédelmi törvény előírásait és a higiéniai, munkavédelmi előírásokat betartva elvégzi a vágástechnológiai műveleteket.
- A minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint átveszi a fél és negyedtesteket. Elvégzi a fél és negyedtestek testtáji darabolását. Csontoz, formáz, kivág, húsokat osztályoz.
- A minőségbiztosítási rendszerek előírásai szerint átveszi a gyártási anyagokat. Hőkezeléssel tartósított és nyers töltelékes húskészítmények, hagyományosan sózott, pácolt húskészítmények előállítását, zsírgyártást végez.
- A műveletek során üzemelteti a gyártástechnológiai gépeket, berendezéseket.
- Mintát vesz, alap- és gyártásközi vizsgálatot végez, elemez, értékel. Az alapanyagok, félkész és késztermékek laboratóriumi minősítését elvégzi. A vizsgálati eredmények alapján döntést hoz.
- Húsipari termékek előállításához szükséges szakmai számításokat végez és értékel.
- Húsipari vállalkozást tervez, indít, működtet.
- A felelősségi körébe tartozó dolgozókat ellenőrzi, irányítja.
- A felelősségi körébe tartozó technológia folyamatokat ellenőrzi, eltérés esetén korrigál.
- Legalább egy idegen nyelven kommunikál, és húsipari szakirodalmat olvas.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi Aszc Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
További részletes információ:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_husipari_technikus_2020pdf-1589879130363.pdf