Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Sütő és cukrászipari technikus
A szakma azonosító száma: 5 0721 05 13
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
- Érettségire épülő szakmai oktatás esetén: érettségi végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
Szakmaleírás:
Sütő- és cukrászipari üzemekben az élelmiszer nyersanyagainak minőségi és mennyiségi átvételét, vizsgálatát, feldolgozását, tárolását és csomagolását végzi, illetve felügyeli ezeket a tevékenységeket. Munkája során különböző kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat, uzsonna-, kikészített- és teasüteményeket állít elő, fagylaltokat, parfékat, pohárkrémeket, bonbonokat készít, egyszerű- és különleges díszítőműveleteket végez. Feladatai közé tartozik a termelés szervezése, irányítása, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítása. Közreműködik a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében, valamint a termékfejlesztésben. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával és betartatásával végzi.
Szakmai követelmények:
- Átveszi, majd szakszerűen raktározza, tárolja a sütő- és cukrászipari nyersanyagokat.
- Elkészíti a sütő- és cukrászipari félkész termékeket, szakszerűen tárolja, felhasználja azokat.
- Elkészíti a sütő- és cukrászipari tésztákat, felméri és megelőzi a tészták készítése során elkövethető hibákat. Az elkészült tésztát – a termékek készítése során – felhasználja.
- Kenyereket, péksüteményeket, finom pékárukat készít. Legalább egy idegen nyelven sütő technológiai leírásokat olvas, értelmez.
- Egyedi táplálkozási igényeket kielégítő, hagyományőrző- és tájjellegű termékeket készít.
- Sütőipari félkész- és készterméket fagyaszt, kelesztést késleltet.
- Uzsonna-, kikészített és teasüteményeket készít. Legalább egy idegen nyelven cukrász technológiai leírásokat olvas, értelmez.
- Irányítja a sütő- és cukrászipari termékkészítés során lejátszódó mikrobiológiai folyamatokat.
- Fagylaltokat, fagylaltkelyheket, parfékat és pohárkémeket készít. Az elkészült termékeket szakszerűen tárolja.
- Különböző bonbonfajtákat készít, csokoládét temperál.
- Sütő- és cukrászipari nyersanyag és késztermék minőségellenőrző vizsgálatokat végez, a mérési eredményeket értékeli.
- HACCP elvein alapuló eljárásokat alkalmaz, offline és online HACCP dokumentumokat vezet.
Iskola, ahol indulhat a képzés:
Északi ASzC Westsik Vilmos Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
További részletes információ: