Húskészítmény gyártó képzés adatai:
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Részszakma megnevezése: Húskészítmény gyártó (a 4 0721 05 08 Hentes és húskészítménykészítő szakma részszakmája)
- Részszakma órakerete: 300 óra
- Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje:3
Húskészítmény gyártó képzés megkezdésének feltételei:
- Bemeneti feltétel: Alapfokú iskolai végzettség vagy Dobbantó program elvégzése
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges: Igen.
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Képzési díj: Ingyenes*
- Képzést igazoló dokumentum: Bizonyítvány
- Képzési és kimeneti követelmény:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_hentes_es_huskeszitmeny_keszito_2020pdf-1589879074295.pdf
Húskészítmény gyártó képzés munkaterülete:
Alapanyagok mennyiségi-, minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását végzi a másodlagos húsfeldolgozás folyamatában. Félkész- és késztermékek átadását végzi. A húskészítmény gyártás során előkészít, mér, aprít, gépeket anyaggal, termékkel kiszolgál, leszed, felrak, összegyűjt, egyszerű részműveletet végez. Ismeri a technológiai műveleteknek a termék minőségére gyakorolt hatását. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti az egyszerűbb húskészítmény-gyártó gépeket és berendezéseket. Melléktermékeket gyűjt, osztályoz, szállít és kezel, az előírások betartása mellett. A technológiai műveleteket vezetői irányítás és felügyelet mellett önállóan végzi. Ismeri és betartja a higiéniai, minőségbiztosítási, munkavédelmi, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.
* „3. § [A szakképzés ingyenessége](1) Az állam a szakképzésben való részvétel keretében a) legfeljebb kettő szakma megszerzését az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül, és b) a szakképző intézményben a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga befejezéséig ingyenesen biztosítja. A szakképzésben való ingyenes részvétel szempontjából nem számít önálló szakma megszerzésének a munkakör magasabb színvonalon történő ellátása céljából a meglévő részszakmát magában foglaló szakmára történő felkészítés és szakmai vizsga letétele.” (2019. évi LXXX törvény)