Sörgyártó képzés adatai
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Részszakma megnevezése: Sörgyártó részszakma (a 40721 05 07 Erjedés és üdítőital-ipari termékkészítő szakma részszakmája)
- Részszakma órakerete: 360 óra
- Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
Sörgyártó képzés megkezdésének feltételei:
- Bemeneti feltétel: Alapfokú iskolai végzettség vagy Dobbantó program elvégzése
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges: Igen.
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Képzési díj: Ingyenes*
- Képzést igazoló dokumentum: Bizonyítvány
- Képzési és kimeneti követelmény:
Sörgyártó képzés munkaterülete
Különböző típusú és alkohol tartalmú sört készít. Elvégzi sörgyártáshoz szükséges anyagok mennyiségi- és minőségi átvételét, vizsgálatát, dokumentálását. Szakszerűen és biztonságosan üzemelteti a sörgyártáshoz tartozó gépeket, berendezéseket. A sörgyártás technológiai műveleteit teljeskörűen alkalmazza, sörlevet készít, irányítja az erjesztésifolyamatokat, kiszerelést végez, pasztőröz és ismeri az egyes technológiai lépések késztermékre gyakorolt hatását. Gyártásközi és késztermék ellenőrzéseket és minősítéseket végez. A technológiai feladatokat rendszeres vezetői irányítás mellett a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, a tűz- munka-, környezetvédelmi és higiéniai előírások figyelembevételével önállóan végzi.
* „3. § [A szakképzés ingyenessége](1) Az állam a szakképzésben való részvétel keretében a) legfeljebb kettő szakma megszerzését az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül, és b) a szakképző intézményben a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga befejezéséig ingyenesen biztosítja. A szakképzésben való ingyenes részvétel szempontjából nem számít önálló szakma megszerzésének a munkakör magasabb színvonalon történő ellátása céljából a meglévő részszakmát magában foglaló szakmára történő felkészítés és szakmai vizsga letétele.” (2019. évi LXXX törvény)