Sütőipari és gyorspékségi munkás képzés adatai:
- Ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
- Részszakma megnevezése: Sütőipari és gyorspékségi munkás a Pék (4 0721 05 11) szakma részszakmája)
- Részszakma órakerete: 400 óra
- Részszakma Európai Képesítési Keretrendszer (EKK) szerinti szintje: 3
Sütőipari és gyorspékségi munkás képzés megkezdésének feltételei:
- Bemeneti feltétel: Alapfokú iskolai végzettség vagy Dobbantó program elvégzése
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat szükséges: Igen.
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
- Képzési díj: Ingyenes*
- Képzést igazoló dokumentum: Bizonyítvány
- Képzési és kimeneti követelmény:
https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_pek_2020pdf-1589879265825.pdf
Sütőipari és gyorspékségi munkás képzés munkaterülete:
A sütőipari és gyorspékségi munkás a pékségekben tésztát feldolgoz, keleszt, süt és készterméket kezel és csomagol. A különböző termékcsoportok tésztáit az üzemi előírásoknak megfelelő tömegekre osztja, és a termékekre jellemző alakítási műveleteket végez. Kezeli a tészta felületét, a tésztát keleszti, és az üzemi utasításoknak megfelelő feltételek beállításával megsüti. A készterméket felelősséggel kezeli, ha szükséges csomagolja és a vevő számára jelöléssel látja el. Munkája során betartja a vonatkozó technológiai és minőségbiztosítási előírásokat. Munkáját sütőipari gépek, berendezések és eszközök segítik, melyeket szakszerűen kezel. Felelős a technológiai, higiénia, munkavédelmi és egyéb vonatkozó jogszabályi követelmények betartásáért.
* „3. § [A szakképzés ingyenessége](1) Az állam a szakképzésben való részvétel keretében a) legfeljebb kettő szakma megszerzését az első szakmai vizsga befejezéséig, a második szakma esetén legfeljebb három tanéven keresztül, és b) a szakképző intézményben a szakmai képzéshez kapcsolódó első szakképesítés megszerzését az első képesítő vizsga befejezéséig ingyenesen biztosítja. A szakképzésben való ingyenes részvétel szempontjából nem számít önálló szakma megszerzésének a munkakör magasabb színvonalon történő ellátása céljából a meglévő részszakmát magában foglaló szakmára történő felkészítés és szakmai vizsga letétele.” (2019. évi LXXX törvény)