ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

Az ágazat megnevezése: Turizmus- vendéglátás

A szakma megnevezése: Szakács

A szakma azonosító száma: 4 1013 23 05

Iskolai előképzettség:

  • A közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeinek teljesítéséről szóló dokumentum.

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges

Szakmaleírás:

A szakács kreatív, konyhatechnológiai úton étvágygerjesztő és ízletes hideg és melegkonyhai ételeket készít, tálal. Az üzletvezetés érdekeit figyelembe véve gazdálkodik. A raktárkészletet figyelemmel kiséri az árurendelést és az áruátvételt koordinálja, ellenőrzi. A raktározást felügyeli, ellenőrzi. Munkabeosztást tervez, ír. Konyhai munkaszervezésben, feladatkiosztásban pontos és precíz. Felelősségteljesen irányítja a beosztottjait, kollegáit a konyhai etikett és az erkölcsi normák betartása mellett. Jó szervezőképességgel és problémamegoldó adottságokkal rendelkezik. Az ételkészítés során, főz, párol, pirít, grillez, süt zárt térben és bő zsiradékban, kialakítja a termékek ízét, állagát, megjelenését. A vendégtérben éttermi alapterítést végez, a vendég előtt desszerteket, salátákat, alkoholmenetes kevert italokat készít.

Szakmai követelmények:

  • Konyhatechnológiai alap- és különleges műveletek végez.
  • Megkülönbözteti az íz, illat, állomány, textúra alapján, a vendéglátóipar által használt alapanyagokat.
  • Kiválasztja az ételkészítéshez használatos vendéglátóipari eszközöket, szerszámokat.
  • Munkáját a hatályos munkaügyi jogszabályoknak megfelelően végzi, adaptálva azt, a vendéglátó tevékenységre jellemzőkkel.
  • Hidegkonyhai előkészítő, elkészítő és befejező műveletek végez (sütés, főzés, párolás, gőzölés, dermesztés, smirzírozás, glasszolás), az elkészült ételeket a jellegüknek megfelelően tárolja.
  • A megrendelői igények alapján összeállítja, megtervezi a rendezvény jellegének megfelelő menüt. A vendéglátó üzlet napi tevékenységéhez szükséges menüket állít össze, figyelembe veszi az üzlet jellegét és a szezonalitást
  • A vendéglátó üzlet működéséhez szükséges árukészletet felméri, árut rendel, árut vesz át (mennyiségi, minőségi, érzékszervi szempontok szerint), raktároz a FIFO elv szerint.
  • Árut vételez, és megrendelési mennyiséget számol.
  • Veszteséget és tömegnövekedést számol.
  • Adott rendezvényhez eszközlistát és nyersanyaglistát állít össze.
  • Készletekkel gazdálkodik.
  • Árukosárból menüsort állít össze és készít el.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi ASzC Bárczay János Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Északi ASzC Vay Ádám Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

Északi ASzC Tokaji Mezőgazdasági Technikum Szakképző Iskola és Kollégium

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_turizmus_szakacs_2020pdf-1592568422210.pdf