ginop-6-2-3-17 VP1-1.1.1-17 GINOP-6.1.1-15-2015-00001 GINOP-6.2.7-20
Open
  • Lendületben az agrárszakképzés!

Tejtermékkészítő

Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar

A szakma megnevezése: Tejtermékkészítő

A szakma azonosító száma: 4 0721 05 18

Iskolai előképzettség:

  • A közismereti kerettantervnek a középiskola kilencedik és tizedik évfolyamára vonatkozóan előírt követelményeinek teljesítéséről szóló dokumentum.

Alkalmassági követelmények

  • Foglalkozás-egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
  • Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges

Szakmaleírás:

Tejipari alapanyagokat vesz át minőségi és mennyiségi szempontok szerint. Tejipari alapanyagokat, félkész- és késztermékeket vizsgál, minősít, értékel a kis- és nagyüzemi termelésben. Különböző tejipari termékeket (pasztőrözött, ultrapasztőrözött, ESL tej, natúr és ízesített tejitalok, pudingok, natúr és ízesített élőflórás és nem élőflórás joghurtok, kefir, tejföl, tejszín, habtejszín, tejszínhab, tejpor, sűrített tej, vaj és vajkészítmények, túró, sajtok, ömlesztett sajtok és sajtkészítmények) gyárt. Működteti a technológiai folyamatokhoz kapcsolódó minőségirányítási rendszert. Ismeri a tejiparban alkalmazott gépeket, technológiai lépéseket és azok késztermékre gyakorolt hatását. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával végzi.

Szakmai követelmények:

  • Bemutatja a tejipar és a képzőhelye egyedi sajátosságait.
  • Tejipari alapanyagokat, csomagolóanyagokat vesz át, minősít, tárol.
  • Elvégzi a tej elsődleges kezelését.
  • Elvégzi a beoltást a tejipari termékek  gyártása során.
  • Natúr és ízesített tejkészítményeket, savanyú tejtermékeket gyárt.
  • Elvégzi a vaj és vajkészítmények alapanyagának előkészítését, majd vajat és vajkészítményeket gyárt.
  • Elvégzi a túrógyártáshoz kapcsolódó kádmunkát, forgalmazható rögös túrót gyárt.
  • Sajtot gyárt és érlel.
  • Tartós és tartósított tejtermékeket gyárt.
  • A tejtermékgyártó és – csomagoló berendezéseket, gépeket a biztonsági előírásoknak megfelelően kezeli, tisztítja, fertőtleníti.
  • Ellenőrzi, aktualizálja a raktárkészletet, előkészíti a termékeket szállításra.
  • Szakszerűen kezeli a tejipari melléktermékeket és hulladékokat.
  • Használja a tej-/ sajtüzem információs és kommunikációs rendszereit.
  • A nyers tej, a köztes és végtermékek ellenőrzését, minősítését az aktuális Élelmiszerkönyv és rendeletek előírásai alapján elvégzi.
  • Végrehajtja a tejüzemi minőségirányítással kapcsolatos dokumentálási feladatokat.
  • Tejipari vállalkozást tervez.

Iskola, ahol indulhat a képzés:

Északi ASzC Széchenyi István  Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium

További részletes információ:

https://api.ikk.hu/storage/uploads/files/kkk_elelm_tejtermekkeszito_2020pdf 1589879513494.pdf