A képzést nyújtó intézmények:
Északi ASzC Debreczeni Márton Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola
Képzés indulása legközelebb: 2021-09-01
Az ágazat megnevezése: Élelmiszeripar
A szakma megnevezése: Tartósítóipari technikus
A szakma azonosító száma: 5 0721 05 15
Iskolai előképzettség:
- Alapfokú iskolai végzettség
- Érettségire épülő képzés esetén: érettségi végzettség
Alkalmassági követelmények
- Foglalkozásegészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Pályaalkalmassági vizsgálat: nem szükséges
A szakma keretében ellátható legjellemzőbb tevékenység, valamint a munkaterület leírása
A tartósító üzemekben önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz az élelmiszer alapanyagok minősítésében, mennyiségi átvételében, osztályozásában, feldolgozásában, tartósításában, csomagolásában, tárolásában. A tartósítóipari technikus fejleszti az alkalmazott tartósítóipari technológiákat (sterilezés, pasztőrözés, fagyasztás, szárítás), hogy széles termékválasztékot tudjanak kínálni a fogyasztóknak a boltok polcain. Laboratóriumban vizsgálja a tartósítóipari alapanyagok, késztermékek minőségét, mennyiségét. A termékelőállítás szervezését, irányítását, a technológiák pontos, minőségi elvárásoknak megfelelő megvalósítását végzi. Részt vesz a minőségbiztosítási rendszerek kialakításában, működtetésében. Munkáját a gazdaságossági elvek, minőségbiztosítási, élelmiszerhigiéniai, technológiai, tűz- munka-és környezetvédelmi és egyéb vonatkozó előírások betartásával (4-es szint)/betartásával és betartatásával (5-ös szint) végzi.